Presentatie over migratie uit de Zuidelijke Nederlanden

Wanneer:
11 oktober 2017 @ 20:00 – 22:00
2017-10-11T20:00:00+02:00
2017-10-11T22:00:00+02:00
Waar:
Stadsarchief Breda
Breda
Parade 10
Kosten:
Gratis
Contact:
NGV afdeling West Noord-Brabant

Programma:

Deze presentatie staat in het teken van de lezing ‘2 eeuwen Macht, Malaise en Migraties tussen 1500-1700 in de Zuidelijke Nederlanden en Frankrijk’ gepresenteerd door onze gastspreker dhr. Robert Philippo.
Het eerste deel van de lezing gaat vooral over de geschiedenis in de periode tussen 1500-1700, de 80-jarige en 30-jarige oorlog, conflicten en landjepik die de lappendeken van ons deel van de wereld toen teisterden.
De macht die lag bij vorsten en religieuze leiders waarvan de laatsten meer bezig waren met het beschermen van de heersende vorst en het versterken van hun eigen macht dan het uitdragen van spiritueel geloof. Het gewone volk werd veelal gedwongen te bekeren naar het geloof van de heersende orde van het moment met marteling als dwangmiddel zoals o.a. de Spaanse inquisitie laat zien. Oorlogen zorgden daarnaast voor armoede en ontberingen bij de bevolking dat vaak geen andere uitweg zag dan te verhuizen naar andere vorstendommen c.q. landen. Tijdens zo’n volksverhuizing gingen grote groepen mensen lopend naar hun nieuwe bestemming. Om ergens toegelaten te worden moest men destijds al aan heel wat regels voldoen en zat men soms met wel 40 man in 1 huis. Die grote stromen mensen zorgden echter ook voor de opkomst van de gouden eeuw door de vakkennis die zij meebrachten.
Dhr. Philippo weet dit alles op boeiende en soms humoristische wijze te vertellen. Bij zijn voorbeelden bekruipt je echter steeds meer het gevoel dat er eigenlijk helemaal niet zo veel veranderd is sinds die tijd en zie je de overeenkomsten met de huidige situatie in de wereld.
Het 2e deel van de lezing gaat over genealogisch onderzoek. Hier wordt goed duidelijk hoe handig het kan zijn om enige kennis te hebben van wat ons in het 1e deel verteld wordt. Het kan ons helpen bij vastgelopen onderzoek. Immers, waarom hebben wij voorouders die uit andere landen kwamen. Wat bewoog hen om naar de Nederlanden te komen of misschien andersom, waarom gingen onze voorouders hier weg. Zoals eerder gezegd is het thema de migraties in de Zuidelijke Nederlanden en Frankrijk en dhr. Philippo vertelt ons, aan de hand van voorbeelden, hoe we verder kunnen zoeken in bijvoorbeeld archieven in België en Frankrijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.